Powerflushing.gr

Πώς Ελέγχουμε αν μία Μεταλλική Κατασκευή Χρειάζεται Καθοδική Προστασία

Η βασική αρχή είναι ότι ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι μεταλλικές κατασκευές χρειάζονται καθοδική προστασία, επειδή το φαινόμενο της διάβρωσης λόγω ηλεκτρόλυσης είναι μη προβλέψιμο και μεταβλητό.

 

αν, παρόλα αυτά, θέλουμε να εξακριβώσουμε πόσο επείγον και πόσο σημαντικό είναι για μία συγκεκριμένη υδραυλική εγκατάσταση ή άλλη μεταλλική κατασκευή να της εφαρμόσουμε καθοδική προστασία, τότε  =  Μέτρηση της ηλεκτρολυτικής τάσης”.

1. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ

Πριν από την εγκατάσταση της συσκευής STOPCORμετράμε με ένα ψηφιακό μιλοβολτόμετρο τη διαφορά δυναμικού μεταξύ ενός σημείου του σωλήνα και της γείωσης, συνδέοντας το θετικό ακροδέκτη στο σωλήνα και τον αρνητικό στη γείωση. (Προσοχή: Ως γείωση να ΜΗΝ χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρική γείωση ενός μηχανήματος ή του κτιρίου. Η γείωση που χρειαζόμαστε είναι ένα μέταλλο σφηνωμένο στο έδαφος, όπως για παράδειγμα ενα μπουλόνι ή το αγκύριο γείωσης που περιέχεται στη συσκευασία της συσκευής.)

Διαπιστώνουμε ότι το όργανο δείχνει μία σταθερή ή κυμαινόμενη ηλεκτρική τάση, που συνήθως βρίσκεται μεταξύ των τιμών +0,5V και -0,5V. Όσο μεγαλύτερη είναι η διακύμανση, τόσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα της ηλεκτρόλυσης και τόσο πιο γρήγορα προχωράει η διάβρωση της εγκατάστασης. Επίσης, η θετική τάση δηλώνει πιο έντονο πρόβλημα ηλεκτρόλυσης, ενώ η αρνητική τάση δηλώνει λιγότερο έντονο πρόβλημα, επειδή προφανώς κάποιο άλλο μέταλλο της κατασκευής μας τυχαίνει να λειτουργεί ως ανόδιο και να προστατεύει μερικώς το μέταλλο που μετρήσαμε.

Δέκα λεπτά μετά την τοποθέτηση της συσκευής STOPCORπραγματοποιούμε ακριβώς την ίδια μέτρηση και διαπιστώνουμε ότι η ηλεκτρική τάση έχει σταθεροποιηθεί σε μία αρνητική τιμή που συνήθως βρίσκεται μεταξύ των τιμών -1V και -1,7V. Το γεγονός ότι η τάση δεν παρουσιάζει πλέον διακύμανση οφείλεται στο ότι το ανόδιο μαγνησίου της συσκευής, επειδή είναι πιο δραστικό από τα άλλα μέταλλα που συμμετέχουν στο κύκλωμα, «επέβαλε» τη δική του τάση και άρα έχει σταματήσει η ηλεκτρολυτική διάβρωση των υπόλοιπων μετάλλων. Σε κάποιες περιπτώσεις η σταθεροποίηση της τάσης δεν συμβαίνει τόσο γρήγορα. Στην πιο ακραία περίπτωση πρέπει να περάσουν 14 μέρες.

 

2. ΟΠΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σε περιπτώσεις δικτύων ύδρευσης, πυρόσβεσης, θέρμανσης κτλ. όπου το νερό είναι χρωματισμένο εξαιτίας της σκουριάς, θα παρατηρηθεί αύξηση του φαινομένου τον πρώτο καιρό και στη συνέχεια μείωση έως κατάργησή του, καθώς θα ξεπλένεται το δίκτυο και θα απομακρύνεται και η παλιά σκουριά από τις σωληνώσεις.

3. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

Αν, για παράδειγμα, η εμπειρία λέει ότι μέσα σε κάθε εξάμηνο είχαμε κατά μέσο όρο πέντε σημεία που παρουσίαζαν διάβρωση και έχρηζαν επισκευής μέσα στην εγκατάστασή μας και διαπιστωθεί ότι μέσα σε ένα εξάμηνο από την εγκατάσταση των συσκευών STOPCORδεν παρουσιάστηκε άλλο κρούσμα διάβρωσης, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι συσκευές αποδίδουν το προστατευτικό έργο για το οποίο εγκαταστήθηκαν.

Αν το αποτέλεσμα των μετρήσεων είναι θετικό, συνιστούμε την άμεση εφαρμογή καθοδικής προστασίας με την τεχνολογία STOPCOR

. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου γίνεται με τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, ανάλογα με το μέγεθος και τις άλλες ιδιαιτερότητες της εγκατάστασης. Για τη σχετική μελέτη, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Αν το αποτέλεσμα των μετρήσεων είναι θετικό (δηλαδή αν η διαφορά δυναμικού που θα μετρηθεί είναι αρνητική και ξεπερνάει το -1V), τότε υπάρχει περίπτωση να μη χρειάζεται καθοδική προστασία. Όμως, αυτό δεν είναι βέβαιο, επειδή σε κάποια άλλη χρονική στιγμή η ίδια μέτρηση μπορεί να δώσει άλλο αποτέλεσμα, επειδή, όπως αναφέραμε πιο πάνω, το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης είναι μεταβλητό και μη προβλέψιμο. Κατά συνέπεια, ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση, συνιστούμε την εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου καθοδικής προστασίας.

 

 

 

Έδρα: Θεοτοκοπούλου 36, Μεταμόρφωση, ΤΚ 14452, Τηλ. 2102814549, Κιν. 6932412899 | 6974587745, Fax. 2108015160, email. [email protected] | [email protected]

© 2021 Ydroter.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.